logo
logo
logo

Што грешиме кога подготвуваме КАЈГАНА? Еве што треба да заборавите

Vecer | 09.12.2023

Што грешиме кога подготвуваме КАЈГАНА? Еве што треба да заборавите

Јајцата често се наоѓаат на нашето мени за појадок, се подготвуваат брзо и лесно, па кога сакаме да јадеме нешто здраво, тие се одлична идеја.

Поради комбинацијата на протеини и масти, тие се многу хранливи, така што ќе бидеме подолго сити и ќе можеме да се фокусираме на активности од првиот дел од денот.

Лесни се за подготовка, но понекогаш правиме некои работи погрешно и не ни знаеме, па не е баш совршено.

Што треба да промениме ако сакаме матените јајца да бидат совршени секој пат:

Подготвувате изматени јајца на силен оган

Брзо ќе бидат готови, но не треба да се варат на силен оган. Нема да заштедите време, затоа слободно загрејте ја тавата на средна температура и потоа додадете ги јајцата. Така најрамномерно ќе се испржи.

Во тавче изматете ги јајцата

Ниту со овој метод нема да добиете време. Заборавете на кршењето јајца директно во тавата. Земете мал сад или чинија, изгмечете ги со вилушка и зачинете ги, па додајте ги откако ќе се загрее тавата.

Предолго по готвењето ги оставате во тавата

Откако ќе го исклучите шпоретот, никогаш не ги оставајте јајцата во тавата. Брзо ја менуваат формата и доволна е мала количина на топлина за да се сменат. За да не бидат суви и тврди, веднаш по подготовката извадете ги од тавата.

© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата

logo

Vecer.mk е прв македонски информативен портал, основан во 2004 година.

2004-2025 © Вечер, сите права задржани

Сите содржини и објави на vecer.mk се авторско право на редакцијата. Делумно или целосно преземање не е дозволено.

Develop & Design MAKSMEDIA LTD Skopje Copyright © 2004-2025. Vecer.mk