Салатата табуле потекнува од Либан и е направена на база на булгур.
Што е булгур? Булгурот е тврда пченица, обработена на посебен начин за да се скрати времето за готвење и подготовка на оброкот; едноставно прелијте ја со топла вода.
Прво, лушпата се отстранува од пченицата, потоа се вари делумно, се суши и на крај се меле, па булгурот може да биде ситно, средно мелен, грубо мелен или дури и цело зрно. Неговата употреба зависи и од големината на зрното.
Булгурот се користи и во медитеранските кујни како што се грчката, турската, блискоисточната, како и во индиската кујна. Се прават јадења со зеленчук или како додаток во супи и чорби, сосови, потоа во форма на пилав или како десерт.
За нашиот рецепт, покрај булгурот, се додаваат магдонос, домати, кромид, нане и сок од лимон. Направи табула еднаш и никогаш нема да престанеш да ја правиш.
Што ни е потребно:
• 200 г булгур
• 300 мл топла вода
• 2 домати
• мала глава кромид
• 2 китки магдонос
• ½ китка нане
• сок од половина лимон
• маслиново масло
• сол, бибер, цимет
Подготовка:
Прелијте го булгурот со врела вода, додадете малку сол, покријте го садот и оставете го да отстои половина час.
Ситно исечкајте го кромидот, доматот, магдоносот и нането.
Измешајте ги сите состојки за булгур, зеленчук, додадете зачини, прелијте со сок од лимон и маслиново масло. Добро измешајте ги состојките со мешање.
Изладете во фрижидер пред сервирање.
Забелешка: за да се избегне забуна, за 200 г булгур се потребни 300 мл вода, ова важи и за кускус, просо, киноа. Може да се додаде ситно сечкана краставица, во тој случај додадете неколку лажици грчки јогурт одозгора. Можеби може да се додаде печена пиперка.
© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата