Потребно е:
• 300 г машнички
• 1 морков
• 1 тиквичка
• 100 г грашок (свеж или замрзнат)
• 2 чешниња лук
• маслиново масло
• сол по вкус
• пиперка по вкус
• сушен босилек
• пармезан (по желба, за наросување)
Подготовка:
Сварете ги машничките. Во големо тавче за пржење, загрејте малку маслиново масло на средна температура. Додајте го ситно сечканиот лук во тавата и пржете неколку минути додека не добие златно-кафеава боја. Додајте ги сечканите моркови, тиквички и грашок во тавата. Пржете ги околу 5-7 минути додека не омекнат, но да ја задржат крцкавоста. Зачинете го зеленчукот со сол, бибер и сушен босилек по вкус. Измешајте ги сите состојки за да се соединат. Додајте ги сварените машнички во тавата. Добро измешајте за да се соедини сè.
© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата