Тартот со јагоди е вистински десерт кој комбинира крцкаво тесто, лесен крем и сочни, миризливи јагоди во совршен десерт за пролетните и летните денови. Тој е идеален избор за посебни пригоди, дружења или едноставно како сладок десерт за да се задоволите себеси и вашите најблиски.
Со едноставна подготовка и богат вкус, овој тарт со јагоди сигурно ќе стане еден од вашите омилени рецепти!
Рецепт за тарт од јагоди
Состојки:
За основата:
• 250 г брашно
• 125 г ладен путер
• 70 г шеќер во прав
• 1 жолчка од јајце
• 1-2 лажици ладна вода
За кремот:
• 250 мл млеко
• 2 жолчки од јајца
• 50 г шеќер
• 1 лажица густин (или брашно)
• 1 лажичка ванилин шеќер
За декорација:
• 300-400 г свежи јагоди
• по желба: желатин за прелив
Подготовка:
Подготовка за тестото:
Измешајте го брашното, шеќерот и путерот за да добиете трошлива смеса.
Додадете ги жолчките од јајцата и малку вода, па замесете мазно тесто.
Завиткајте го во фолија и оставете го во фрижидер 30 минути.
Развлечете го тестото и ставете го во тавата за тарт, а потоа избоцкајте го со вилушка.
Печете ја кората околу 15 минути на 180°C додека не добие светло кафеава боја.
Подготовка на кремот:
Загрејте го млекото со ванилин шеќер во тенџере.
Изматете ги жолчките, шеќерот и згуснувачот, а потоа полека истурете ги во топлото млеко додека мешате.
Гответе на тивок оган додека не се згусне.
Изладете.
Обликување:
Намачкајте го кремот врз изладената кора.
Покријте со исечени свежи јагоди.
Доколку сакате, прелијте со желатин за тортата да остане свежа и сјајна подолго.
Добро изладете пред сервирање, исечете и уживајте во совршениот пролетен десерт! Уживајте!
© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата