Во Бергамо, Италија, во таверна која ги ревитализира заборавените јадења, откриен е рецепт на непознат автор од крајот на 17 и почетокот на 18 век наречен „Il Cocho bergamasco alla Casalenga“, кој е стар околу 400 години со инструкции. за подготовка на печена патка.
Кафанџиите го враќаат заборавеното јадење - „анедрото“ на трпезата, користејќи состојки, зачини, вкусови и одамна изгубен начин на подготовка и се трудат да оживеат гастрономски деликатес што времето го променило или го избришало од меморијата.
Според рецептот, за кој експертите велат дека го враќа на трпезата „луксузот на свечена вечера на благородништвото од тоа време“, патката се печела со зачини како рузмарин, каранфилче и малку бибер, а филот бил приготвен од утробата пржена на масло со кромид, моркови, целер, бел кромид, магдонос, леб натопен во млеко и јајце, а во новата верзија главниот готвач додава и житарки.
Според оригиналниот рецепт, патката потоа била печена во супа направена од варени коски и бело вино и се служела со седум прилози, вклучувајќи зелка, карфиол, билки, два вида палента, моркови и пире од компири.
„Со малку модернизиран „бабински рецепт“, сакавме да го оживееме тоа гастрономско истражување бидејќи веруваме дека е важно на луѓето да им понудиме дел од историјата што се одвивала на масите во домовите, гостилниците, таверните или на судовите. Сакаме да им понудиме традиција која недостасува“, изјави Елиса Тајоки, сопственичка на новоотворениот ресторан „Тајочино“, кој го води со својот сопруг.
© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата