Овие мини пици се брзи, меки, миризливи и имаат сè што ви треба за мал момент радост, а ги правите од состојки што веќе ги имате во кујната.
Без разлика дали ви треба утешна ужина по напорен ден или нешто „солено и совршено“ за пријатно друштво, ова е рецепт кој не бара ниту кулинарски талент ниту многу време.
Состојки (за околу 10 мини пици):
• 300 г брашно
• 1 кесичка сув квасец (7 г)
• 1 лажичка шеќер
• 1/2 лажичка сол
• 3 лажици маслиново масло
• 150 мл млака вода
За премачкување:
• 3 лажици доматно пире или пасирани домати
• оригано,
• босилек,
• пиперка по вкус
За фил:
• рендано сирење
• шунка, печурки, маслинки, пченка, рукола…
што и да посака вашето срце (или што имате во фрижидерот)!
Подготовка:
Замесете го тестото: Во сад измешајте го брашното, солта, шеќерот и квасецот. Додадете маслиново масло и постепено млака вода. Месете додека не добиете мазно тесто (5-7 минути).
Покријте го со крпа и оставете да нарасне 30-40 минути.
Поделете го измешаното тесто на топчиња со големина на јајце. Развлечете го секое во мал круг со дебелина од околу 1 см.
Премачкајте сос од домати и наросете со зачини.
Распоредете го филот по желба – не заборавајте да завршите со сирење (бидејќи тоа правило постои со причина).
Печете во претходно загреана рерна на 220°C околу 12–15 минути, додека рабовите не добијат златно-кафеава боја.
© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата