Советот да се започне денот со хранлив појадок со децении се повторува речиси како мантра. Всушност, некои истражувања потврдуваат дека луѓето кои редовно појадуваат имаат понизок индекс на телесна маса (ИТМ), подобра регулација на апетитот во текот на денот и постабилни нивоа на енергија. На пример, една американска студија во која биле следени 50.000 испитаници во текот на седум години покажала дека оние кои појадувале како главен оброк во денот имале тенденција да имаат понизок индекс на телесна маса (ИТМ) и подобра чувствителност на инсулин.
Појадокот и менталното здравје
Освен физичкото здравје, појадокот има значајно влијание и врз психолошката благосостојба. Истражувањата покажуваат дека прескокнувањето на појадокот може да го наруши расположението, да ја зголеми раздразливоста и да го намали чувството на будност наутро. Една студија спроведена на адолесценти покажа дека учесниците се чувствувале значително попозитивно и побудно кога појадувале, во споредба со деновите кога прескокнувале оброк.
На долг рок, хроничното прескокнување на појадокот е поврзано со поголем ризик од депресија и нарушување на вниманието.
Како појадокот влијае на концентрацијата и когнитивната функција?
Без „гориво“ наутро, мозокот може да работи побавно, што се гледа преку послаба концентрација, побавни реакции и намален фокус. Студиите покажуваат дека појадокот, особено оној богат со протеини и сложени јаглехидрати, ја подобрува краткорочната меморија и когнитивните перформанси. Луѓето кои редовно појадуваат генерално имаат подобри резултати на тестовите за внимание и повисоки академски достигнувања во споредба со оние кои го прескокнуваат оброкот.
Времето за појадок и неговиот состав
Не секој вид појадок е ист. Ако го започнеме утрото со рафинирани шеќери, ефектот може да биде спротивен – нагло зголемување на гликозата и уште побрз пад на енергијата. Нутриционистите препорачуваат комбинација од растителни влакна, протеини и умерени јаглехидрати, како што се овесна каша со јаткасти плодови и овошје или смути на растителна основа со протеини.
Исто така, студиите покажуваат дека времето на оброк е важно. На пример, една студија во која биле следени повеќе од 100.000 луѓе покажала дека оние кои појадуваат пред 8 часот наутро имаат значително помал ризик од развој на дијабетес тип 2, во споредба со оние кои појадуваат по 9 часот наутро.
Повремено постење и прескокнување на појадокот
Популарните трендови како што е повремениот пост честопати вклучуваат прескокнување на појадокот, но повеќето студии што ги потврдуваат неговите придобивки всушност се базираат на режими во кои јадењето се прави помеѓу 8 часот наутро и 16 часот попладне – значи појадокот е сè уште вклучен. Прескокнувањето на појадокот и јадењето доцна вечера, како што покажуваат бројни студии, го зголемува ризикот од дебелина, инсулинска резистенција и кардиоваскуларни заболувања.
Слушајте го вашето тело, но испланирајте го денот мудро
Не постои универзална формула за здрав појадок, ниту едно правило што важи за сите. Но, она што науката јасно го покажува е дека појадокот, ако е со висок квалитет, богат со хранливи материи и се консумира во вистинско време, може да ни помогне да го започнеме денот со повеќе енергија, подобар фокус и постабилно расположение. А за оние кои го прескокнуваат поради зафатен распоред, постојат брзи и практични решенија: овесна каша подготвена однапред, протеински смути или дури и порција јаткасти плодови и овошје во кесичка.
© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата