logo
logo
logo

Минестроне – некогаш јадење за сиромашните а сега е класика: Се верува дека го продолжува животот!

Vecer | 02.09.2025

Минестроне – некогаш јадење за сиромашните а сега е класика: Се верува дека го продолжува животот!

Ако сакате нешто вкусно и хранливо, супата е секогаш добра идеја. А една од оние што го освоија целиот свет е секако италијанското класично минестроне. Супа полна со зеленчук е здрав и вкусен оброк во деновите кога сакате да се одморите од тешката храна. Рецептот за минестроне во Италија варира од регион до регион, но ние ви носиме едноставен, класичен кој овозможува голем број варијации и експериментирање.

Денешната култна супа потекнува како јадење за сиромашните пред повеќе од 2000 години

Супата минестроне има култен статус во Италија и е докажано дека се јаде повеќе од 2000 години. Археолозите, всушност, додека ја истражувале Помпеја, откриле дека жителите на градот уништен од ерупцијата на Везув сепак подготвувале погруба верзија на ова јадење. Со векови, тоа всушност било јадење за сиромашни, за кое остатоците од разни зеленчуци и прехранбени производи се користеле за нов оброк. Самото име е една од верзиите на зборот „минестра“ или „манестра“, што буквално би значело нешто што се служи, се дели.

И навистина, минестронето отсекогаш било јадење за кое семејствата се собирале околу масата, а готвачот земал дел од тенџерето и го делел на сите. До ден-денес, за Италијанците, тоа останува јадење што ги собира и зближува луѓето.

Подготовката е едноставна и не бара да се придржите строго на состојките

Од 18 век, минестронето повеќе не означувало супа од остатоци супа, туку се развил рецептот што го знаеме денес. Често се служи на почетокот на оброкот, како топло предјадење, но често и самостојно, како лесна вечера или диетален ручек. Имено, оваа супа е полна со зеленчук, па затоа е полна со растителни влакна и витамини, а подготовката е едноставна и не мора да се држите до стандардните правила, соодноси и состојки. Најчесто се користат коренести зеленчуци, тиквички, пиперки, понекогаш грашок или грав.

Пржената сланина што се појавува во оригиналниот рецепт може да се изостави или да се замени со коцки пилешки гради. Ако сакате помалку масна супа, прескокнете го пржењето на кромидот и само гответе го сечканиот зеленчук со зачините. Едноставната верзија на оваа супа се нарекува и јадење за долговечност! Имено, во Сардинија, во една од „сините зони“, каде што луѓето живеат најдолго, оваа супа редовно се консумира.

Рецепт за супа од минестроне

Слободно менувајте ги количините и соодносите во овој рецепт и прилагодете се на она што го имате во фрижидерот и на сезоната. Некои од опциите се брокула, карфиол, грашок, зелен грав... Слободно играјте. Тоа е убавината на ова јадење, не бара строги правила. За тенџере супа од минестроне за четири лица ќе ви требаат:

Состојки

• 50 г сланина/панчета, исечена на мали парчиња

• ½ кромид

• 2 моркови

• 1 пиперка

• 1 корен од магдонос

• 2 тиквички

• 100 г корен од целер (околу половина глава)

• 1 конзерва сечкан пелат

• 50 г мали тестенини

• 500 мл вода или супа

• сол, бибер, босилек

• неколку листови магдонос

• лажица маслиново масло

Постапка на подготовка

• Измијте го и исчистете го целиот зеленчук, исечкајте го на помали коцки.

• Пржете ја ситно исечканата сланина додека не стане крцкава, потоа извадете ја од тенџерето.

• Додадете една лажица маслиново масло и пропржете го кромидот додека не омекне.

• Додадете го целиот сечкан зеленчук во кромидот, добро измешајте, потоа прелијте со вода или супа за да се покрие сè.

• По 15 минути, додадете ги тестенините.

• Гответе уште десет минути, а потоа вратете ја пржената сланина во тенџерето.

• Додадете ги сечканите пелати (можете да користите и доматен концентрат или свежи домати во лето).

• Додадете сол, бибер, босилек и зачини по ваш вкус.

• Гответе уште пет минути, а потоа проверете дали недостасува некој од зачините.

• Сервирајте топло и, по желба, додадете малку рендан пармезан на секое јадење.

© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата

logo

Vecer.mk е прв македонски информативен портал, основан во 2004 година.

2004-2025 © Вечер, сите права задржани

Сите содржини и објави на vecer.mk се авторско право на редакцијата. Делумно или целосно преземање не е дозволено.

Develop & Design MAKSMEDIA LTD Skopje Copyright © 2004-2025. Vecer.mk