logo
logo
logo

Фантастични кремасти коцки што ќе ве освојат уште од првиот залак

Vecer | 07.09.2025

Фантастични кремасти коцки што ќе ве освојат уште од првиот залак

Без разлика дали ќе одлучите да ги подготвите за празник, семејно собирање или едноставно сакате да се засладите, овие коцки ќе ве воодушеват со нивната богата, кремаста текстура и совршен вкус.

Лесни се за правење, а резултатот е апсолутно божествен. Не го пропуштајте ова задоволство!

Потребно е:

• 3 јајца

• 2-3 лажици шеќер

• 200 мл јогурт

• 50 мл масло

• 150 г брашно

• 2 лажици гриз

• 1 прашок за пециво

• 1 лажица какао

За кремот ќе ви требаат

• 500 мл млеко

• 2 лажици шеќер

• 1 ванилин шеќер

• малку рум

• 5 полни лажици гриз

• 100 г кокос

Подготовка:

Изматете ги белките со шеќерот и додадете ги жолчките. Додадете го брашното со прашокот за пециво, гризот, јогуртот, маслото и просеаното какао. Измешајте сè заедно, обложете плех со хартија за печење и прелијте ја смесата. Печете на 200 степени Целзиусови 30 минути.

Оставете малку да се олади. Додека се пече колачот, сварете го млекото со шеќерот и ванилиниот шеќер. Измешајте го кокосот и гризот и оставете да зоврие, додадете ванила кон крајот и кога малку ќе се олади, рум по желба.

Исечете го пандишпанот попречно за да добиете два дела и премачкајте го дното со филот, оставајќи 3-4 лажици за премачкување.

Откако ќе го премачкате со филот, покријте го со горниот дел и премачкајте го одозгора и наросете со кокосови и чоколадни трошки. Можете да го прелиете и со чоколадо.

Најдобро е да отстои преку ноќ во фрижидер за да се впие и добро да се олади.

© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата

logo

Vecer.mk е прв македонски информативен портал, основан во 2004 година.

2004-2025 © Вечер, сите права задржани

Сите содржини и објави на vecer.mk се авторско право на редакцијата. Делумно или целосно преземање не е дозволено.

Develop & Design MAKSMEDIA LTD Skopje Copyright © 2004-2025. Vecer.mk