logo
logo
logo

Замесете го навечер, печете го наутро. Совршен домашен леб дури и за почетници

Vecer | 03.09.2025

Замесете го навечер, печете го наутро. Совршен домашен леб дури и за почетници

Замислете да се разбудите со мирис на свежо печен леб, мек одвнатре и крцкав однадвор.

Не мора да го месите долго време или да чекате со часови – едноставен рецепт за леб што го подготвувате навечер а го ставате во рерна наутро. Совршен за оние кои сакаат вкусен леб, но немаат многу време.

Состојки:

• 500 г бело брашно

• 300 мл ладна вода

• 5 г сол

• 7 г сув квасец

• 1 лажица масло (маслиново или обично) – по желба

Начин на подготовка:

• Во голем сад, измешајте го брашното, квасецот и солта.

• Додадете ја водата и маслото, а потоа мешајте со дрвена лажица или со рацете додека не добиете убаво, малку лепливо тесто.

• Покријте го садот со фолија или крпа и оставете го во фрижидер преку ноќ (8-12 часа).

• Наутро, загрејте ја рерната на 220°C.

• Префрлете го тестото на хартија за печење, направете неколку засеци одозгора и ставете го во рерна.

• Печете 25-30 минути, додека лебот не добие златна кора. Можете да го покриете со фолија првите 10 до 15 минути за да не добие темна кора премногу брзо.

• Извадете го лебот и оставете го малку да се олади пред да го исечете.

За уште подобар вкус, можете да додадете семки: сусам, тиква или сончоглед.

© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата

logo

Vecer.mk е прв македонски информативен портал, основан во 2004 година.

2004-2025 © Вечер, сите права задржани

Сите содржини и објави на vecer.mk се авторско право на редакцијата. Делумно или целосно преземање не е дозволено.

Develop & Design MAKSMEDIA LTD Skopje Copyright © 2004-2025. Vecer.mk