Здравата исхрана е основа на квалитетен живот – ова се зборови што ги слушаме речиси секој ден денес. Но, иако ставаме зеленчук и овошје на чиниите за да живееме поздрав живот, експертите предупредуваат дека треба да внимаваме што јадеме.
Американската еколошка организација Environmental Working Group (EWG) ги објави најновите податоци кои покажуваат дека дури 75 проценти од примероците од свежо овошје и зеленчук содржат остатоци од пестициди, додека во таканаречената „Валкана Дванаесетка“ има дури 95 проценти. На врвот на таа озлогласена скала со години се наоѓаат јагодите и спанаќот, како и некои други секојдневни намирници.
На листата на најзагаден зеленчук во 2025 година се наоѓаат спанаќот, кељот, раштанот, блитвата, пиперките (слатки и лути) и зелениот грав.
Некои од тестираните пиперки биле испрскани со дури 15 различни пестициди, а шведските истражувања потврдија дека пестицидите се акумулираат во телата и на децата и на возрасните. Добрата вест е дека телото може да се исчисти за две недели ако престанеме да консумираме контаминирана храна, велат експертите.
Пестициди поврзани со тешки болести
Според американскиот ЦДЦ (Центри за контрола и превенција на болести), одредени видови пестициди се поврзани со спонтани абортуси, вродени дефекти и развојни пречки кај децата. Затоа експертите ве поттикнуваат секогаш кога е можно да избирате органско овошје и зеленчук или барем да преземете мерки за отстранување на токсините од вашата храна.
Како да се ослободите од пестицидите дома?
Иако не е можно да се отстранат сите штетни супстанции, добрата вест е дека едноставните методи можат да отстранат до 75% од пестицидите од свежата храна. Затоа, ви нудиме неколку ефикасни рецепти што можете да ги користите дома:
Морска сол и вода:
Измешајте 1 лажица сол во 1 чаша вода. Потопете го овошјето и зеленчукот 30 минути, а потоа исплакнете.
Оцет и вода:
Измешајте оцет и вода во сооднос 1:4 и потопете овошје и зеленчук половина час. Особено е ефикасно за јаболка и други овошја со мазна кора.
Сода и лимон:
Измешајте 1 лажица сок од лимон и 2 лажици сода бикарбона во чаша вода. Мешајте додека содата бикарбона не се раствори и истурете го маслото во шише со распрскувач. Прскајте врз овошјето и зеленчукот, оставете 15 минути и исплакнете.
Оцет, сода и екстракт од грејпфрут:
Измешајте една чаша вода, една чаша бел оцет, две лажици сода бикарбона и неколку капки екстракт од семки од грејпфрут. Прскајте врз овошјето и зеленчукот и исплакнете по 15 минути.
И конечно – погледнете ја водата откако ќе го измиете зеленчукот. Многумина се шокирани кога ќе видат што всушност има во храната што ја јадеме секој ден.
Ако сакате минимална изложеност на пестициди, фокусирајте се на зеленчук со најниско ниво на пестициди.
Зеленчук со најниско ниво на пестициди:
Пченка (слатка пченка) – свежа и замрзната. Имено, пченката често е прва на листата „Чиста петнаесетка“ бидејќи е заштитена со обвивка од лисја што значително ја намалува изложеноста на пестициди.
Кромид – има лушпа што ја штити внатрешноста од пестициди
Грашок (замрзнат) – тој е во мешунката и е тешко достапен за инсекти – па затоа се користат помалку пестициди за грашок
Аспарагуси – собрани рано и брзо растат, тие се помалку изложени на напади од инсекти и болести – и имаат помал ризик од контаминација со пестициди
Зелка – исто како кромидот, зелката има густо сложени листови кои ја штитат внатрешноста од пестициди
Карфиол, моркови и печурки – овие зеленчуци имаат дополнителни природни бариери (гнезда, подземен раст, контролирана средина) што ја намалува потребата од пестициди.
© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата