logo
logo
logo

9 добри причини зошто треба да јадете кајсии

Vecer | 05.07.2025

9 добри причини зошто треба да јадете кајсии

Кајсиите се вкусно овошје со семка, кое е исто така многу хранливо и треба да се јадат додека се во сезона. Тие се омилено овошје за многумина, а освен што се вкусни, носат и одредени здравствени придобивки – можат да придонесат за здравјето на цревата и да го подобрат изгледот и здравјето на кожата однадвор.

Тие се исклучително богати со хранливи материи и нудат многу здравствени придобивки, вклучувајќи подобро варење и здравје на очите.

1. Кајсиите се многу хранливи и имаат малку калории

Кајсиите се исклучително хранливи и содржат бројни есенцијални витамини и минерали. На пример, две кајсии содржат само 34 калории и осум грама јаглехидрати. Тие се исто така добар извор на бета-каротен, лутеин и зеаксантин – моќни антиоксиданси кои помагаат во борбата против слободните радикали во телото.

Најздраво е да ги јадете цели и нелупени, бидејќи кората содржи голема количина на растителни влакна и хранливи материи.

2. Кајсиите се богати со антиоксиданси

Кајсиите се одличен извор на антиоксиданси, вклучувајќи бета-каротен и витамини А, Ц и Е. Покрај тоа, тие се богати со флавоноиди – група полифенолни антиоксиданси за кои е докажано дека штитат од болести како што се дијабетес и срцеви заболувања.

Една студија покажа дека луѓето со висок внес на флавоноиди имале до 56% пониски нивоа на оксидативен стрес.

3. Кајсиите можат да го подобрат здравјето на очите

Кајсиите содржат неколку состојки кои се клучни за здравјето на очите, вклучувајќи ги витамините А и Е. Витаминот А е важен за спречување на ноќно слепило, додека витаминот Е е растворлив во масти и делува како антиоксиданс кој ги штити очите од оштетување предизвикано од слободните радикали.

Кајсиите исто така содржат лутеин и зеаксантин – каротеноиди присутни во леќата и мрежницата на окото, кои помагаат во заштитата од оксидативен стрес.

4. Кајсиите можат да го подобрат здравјето на кожата

Главните причини за брчки и оштетување на кожата се надворешни фактори – сонцето, загадувањето и чадот од цигари. Сепак, со здрава исхрана богата со антиоксиданси (како кајсии), можно е да се ублажи дел од оваа штета.

Витаминот Ц помага во заштитата на кожата од УВ зрачење и во создавањето колаген, кој ѝ дава цврстина и еластичност на кожата. Витаминот Е дополнително штити од слободни радикали. Бета-каротенот може да помогне во заштитата од изгореници, како што е докажано во една студија.

5. Кајсиите можат да го подобрат здравјето на цревата

Кајсиите можат да придонесат за здравјето на дигестивниот систем. Една чаша кајсии (165 g) содржи 3,3 g влакна, што е 8,6% од дневните потреби за мажи и 13,2% за жени. Кајсиите содржат и растворливи и нерастворливи влакна, кои помагаат во балансирањето на микробиомот во цревата.

6. Кајсиите се богати со калиум

Кајсиите се добар извор на калиум, минерал кој игра важна улога во испраќањето нервни импулси, мускулната контракција и одржувањето на рамнотежата на течностите во телото. Две кајсии (70 g) содржат околу 181 mg калиум, што е околу 4% од дневните потреби. Доволното внесување калиум помага во спречување на надуеност и одржување на нормален крвен притисок.

7. Кајсиите се многу хидрирачки

Како и повеќето овошја, кајсиите содржат голема количина вода, што помага во одржувањето на телесната температура, здравјето на зглобовите и правилната функција на срцето. Една чаша кајсии (165 г) содржи речиси 2/3 чаша (142 мл) вода.

Кајсиите, богати и со вода и со калиум, можат да помогнат во надополнувањето на изгубените електролити по физичка активност.

8. Кајсиите можат да го заштитат црниот дроб

Некои истражувања покажуваат дека кајсиите можат да помогнат во заштитата на црниот дроб од оксидативен стрес. Во две студии на животни, стаорци на кои им биле давани алкохол и кајсии имале пониски нивоа на ензими на црниот дроб и маркери на воспаление во споредба со стаорци на кои им бил даван само алкохол.

9. Кајсиите лесно се додаваат во исхраната

И свежите и сувите кајсии се лесни за употреба и вкусни, па затоа лесно можете да ги вклучите во вашата исхрана. Можете да ги додадете во мусли или гранола, да ги јадете како ужина или да ги додадете во јогурт.

© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата

logo

Vecer.mk е прв македонски информативен портал, основан во 2004 година.

2004-2025 © Вечер, сите права задржани

Сите содржини и објави на vecer.mk се авторско право на редакцијата. Делумно или целосно преземање не е дозволено.

Develop & Design MAKSMEDIA LTD Skopje Copyright © 2004-2025. Vecer.mk