logo
logo
logo

Ајман мисли, Раиф готви: Светот на храната се менува

Vecer | 20.07.2025

Ајман мисли, Раиф готви: Светот на храната се менува

Во срцето на Дубаи се отвора ресторан каде главен готвач ќе биде вештачка интелигенција по име готвач Ајман, а првото јадење ќе биде подготвено во септември.

Тоа е суперинтелигентен систем кој комбинира знаење од молекуларната гастрономија, исхраната и илјадници рецепти од целиот свет за да создаде автентични, необични и одржливи менија.

Тој не готви, не сечка кромид, ниту ја пробува храната, но затоа ја анализира текстурата, го балансира умамито, ја пресметува киселоста и ги предлага совршените комбинации на вкусови. И сето ова во реално време.

Каде се случува кулинарската револуција?

Во срцето на Дубаи, недалеку од Буџ Калифа, се отвора ресторан наречен „WooHoo“ – место кое ја најавува иднината на гостопримството.

Концептот е јасен, вештачката интелигенција создава идеи, луѓето ги имплементираат.

Главниот готвач Рифе Отман, познат во светот на високата кујна, е задолжен за „човечката страна на работата“ – подготовката и финализирањето на јадењата дизајнирани од вештачката интелигенција. Накратко, мисли Ајман, Раиф готви.

Без отпад и одржливо

Една од најфасцинантните карактеристики на готвачот Ајман е неговата посветеност на екологијата.

Системот со вештачка интелигенција е програмиран да го извлече максимумот од храната, вклучувајќи ги и остатоците што инаку би се фрлиле, како што се вишокот месо, лушпите од овошје, растителните влакна, па дури и мастите.

Не е само вкусно, туку и одговорно готвење во ера кога светот се обидува да го намали кулинарскиот отпад.

Вештачката интелигенција во служба на инспирација, а не на замена

Иако на прв поглед изгледа како замена за луѓето, всушност не е така.

– Шефот Ајман не е натпревар на луѓето, туку алатка што им помага на готвачите да бидат покреативни, побрзи и попрецизни – вели тимот зад проектот.

Со други зборови – вештачката интелигенција не одзема работа, туку додава нова димензија на работата што ја сакаме.

Што нè очекува во иднина?

Доколку овој експеримент се покаже како успешен, WooHoo планира да го лиценцира готвачот Ајман на други ресторани низ целиот свет.

Ова значи дека во блиска иднина, рестораните во Париз, Њујорк или Белград би можеле да се потпрат на дигитален готвач.

Ценовник

Моментално нема прецизни податоци за цените на оброците, но постојат некои пресметки кои велат дека, ако се преведе во динари, вечера со два пијалаци и вода ќе чини околу четириесет илјади.

Дали би пробале јадење дизајнирано од робот?

За некои, ова е кулинарски шок, а за други, возбудлива можност. Едно е сигурно: светот на храната се менува, а Дубаи уште еднаш покажува зошто е епицентар на иновациите и луксузот.

Првиот ресторан со вештачка интелигенција наскоро ќе ги отвори своите врати. И прашањето не е како ќе изгледа, туку: „Кога ќе резервираме маса?“

Ова ќе биде уште една атракција меѓу многуте по кои Дубаи е пред остатокот од светот.

© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата

logo

Vecer.mk е прв македонски информативен портал, основан во 2004 година.

2004-2025 © Вечер, сите права задржани

Сите содржини и објави на vecer.mk се авторско право на редакцијата. Делумно или целосно преземање не е дозволено.

Develop & Design MAKSMEDIA LTD Skopje Copyright © 2004-2025. Vecer.mk