Домашното готвење станува сè попопуларно со текот на годините. Со години постои заблуда дека традиционалните домашни оброци се богати со калории и гојат. Ако внимавате на начинот на подготовка, ќе ги претворите овие јадења во вистински мелем за телото.
На што треба да обрнете внимание?
• Обидете се да купувате домашна храна од пазарот или од соседите кои одгледуваат кокошки, свињи, чуваат кокошки и продаваат јајца...
• За зачини, користете само сол и бибер, евентуално куркума и мелена пиперка.
• Подгответе го ручекот со малку маснотии, по можност 1 лажица маслиново масло.
• Обидете се да јадете 150 грама сезонска салата со секој ручек.
• Направете и консумирајте по 1 парче домашен леб.
Препорачуваме 7 домашни оброци под 500 калории:
Мусака од тиквички – 500 калории

Потребно за 4 лица:
• 500 грама мелено говедско месо (за јадење околу 150 грама говедско месо)
• 500 грама тиквички
• 1 глава кромид
• 1 чешне лук
• 1 јајце
• 200 мл јогурт
• сол и бибер
Подготовка:
• Пржете го кромидот и месото во малку масло, зачинето со сол и бибер.
Излупете ги тиквичките и исечете ги на прстени, а потоа наредете еден дел на дното од сад за печење.
• Ставете слој месо врз тиквичките.
• Ставете го остатокот од тиквичките врз месото.
• Покријте сè со изматено јајце со јогурт и зачини.
• Печете во рерна на 200 степени Целзиусови.
Ѓувеч со пилешко – 480 калории

Потребно е:
• 500 грама пилешко филе
• 300 грама ориз
• 1 пиперка,
• 1 домат
• 1 глава кромид
• 1 морков
Подготовка:
• Пржете рендан кромид, морков, сечкана пиперка и домат во малку масло.
• Додајте го сечканото месо и динстајте.
• Додајте измиен ориз и зачини и измешајте.
• Кога сè ќе почне да се лепи на дното, прелијте со зеленчукова супа, промешајте и оставете да динста околу 10 минути.
• Додадете ја супата уште еднаш, промешајте и наросете со свеж магдонос.
Пилешки батаци и компири од рерна – 500 калории

Потребно е:
• 2 пилешки батаци со карабатак
• 500 грама компири
• 1 глава кромид
• 1 тиквичка
• сол, бибер, сенф, малку масло
Подготовка:
• Пилешкото добро премачкајте го со зачини и сенф.
• Исечкајте го зеленчукот и ставете го во намастен тавче.
• Наполнете го пилешкото со зеленчук и прелијте со 200 мл вода.
• Печете во рерна загреана на 200 степени Целзиусови.
Ќофтиња во доматен сос – 496 калории

Потребно е:
• 500 грама мелено говедско месо
• 1 кромид ситно исечкан
• 2 чешниња лук
• 1 јајце
• 1 рендан морков
• сол и бибер и свеж магдонос
• 500 мл сок од домати – домашен
Прилог: пире
Подготовка:
• Измешајте го меленото месо со сечкан кромид, рендан морков, сол и бибер и свеж сечкан магдонос и направете топчиња.
• Печете ги топчињата кратко време во рерна, на хартија за печење, за да ја фатат кората.
• Префрлете ги во доматен сос и печете ги околу 20 минути.
Сервирајте со пире од компири.
Боранија со пилешко – 490 калории

Потребно е:
• 500 грама пилешко филе
• 500 грама боранија
• 2 компири
• 1 морков
• 2 чешниња лук
• 1 глава кромид
• свеж магдонос
• сол и бибер
Подготовка:
• Пржете го кромидот и месото.
• Додадете друг сечкан зеленчук и боранија. Налејте вода и гответе околу 30 минути.
• Зачинете со сол и бибер, наросете со магдонос.
Гулаш со јунешко - 470 калории
Потребно е:
• 500 грама јунешко месо исечено на коцки
• 2 главици кромид
• 1 рендан морков
• сол и бибер
• една шака сушени печурки
• 400 мл домашен сок од домати
Подготовка:
• Месо го динствувате со кромид и морков.
• Кога ќе налеете сок од домати, додадете печурки и зачини и крчкајте сè околу половина час.
• Сервирајте со пире од компири.
Пилешка чорба – 495 калории
Потребно е:
• 500 грама пилешко филе
• 500 грама компири
• 1 главица кромид
• сол, бибер, лута сува пиперка
1 морков
Подготовка:
• Запржете го зеленчукот во малку масло и додадете го месото.
• Налејте сè со вода и гответе 45 минути на тивок оган.
Сервирајте топло.
Чорба од леќа и мисирка – 490 калории

Потребно е:
• Леќа 400 грама
• 250 грама мелено мисиркино месо
• сол, бибер, масло
• 1 пиперка
• 1 домат
• 1 глава кромид
• 1 чешне лук
Подготовка:
• Ставете малку масло, ситно исечкан кромид, лук, пиперка и домат во длабок тавче.
• Кога зеленчукот ќе се пропржи, додадете мелено мисиркино месо и леќа, зачинете.
• Налејте вода и гответе околу 45 минути.
Балкански пилав – 400 калории

Потребно е:
• 400 грама пилешко
• 400 грама ориз
• 1 кромид
• 1 рендан морков
Подготовка:
• Зеленчукот се пропржува во малку масло.
• Ставете го во тавче, потоа додадете сечкано пилешко и ориз и налејте вода за да се натопи.
•Печете во рерна на 200 степени Целзиусови половина час.
© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата