Есента без мирис на тиква не е вистинска есен. Тој мирис на топлина, рерна и цимет, тој звук на нож што се пробива по меката, кора од портокал... Во секој дом има барем едно сеќавање што започнува со тиква.
И сега, кога пазарите се полни со ова есенско богатство, вистинско време е да го искористите во сите нејзини форми – солено, слатко, здраво, мирисливо.
Ова се најубавите и наједноставните идеи за тоа како да ја претворите тиквата во пет различни јадења – секое од нив топло, утешно и совршено за есенските денови на свој начин.
1. Крем супа од тиква – златната лажица на есента

Ако има јадење што ја загрева душата, тоа е ова.
Лесно, кремасто, миризливо и едноставно. Сè што ви треба се коцки од тиква, малку кромид, маслиново масло и зеленчукова супа. Кога сè ќе се свари и измеша, додадете прстофат мускатно оревче, лажица крем или кокосово млеко – и ќе го добиете совршениот баланс на слатко и солено.
За појак вкус, можете да додадете малку ѓумбир, а ако сакате контрасти, наросете неколку печени семки од тиква одозгора. Оваа супа не е само оброк, туку мал ритуал што го враќа мирот по напорниот ден.
2. Печена тиква со мед и цимет – едноставна, но неодолива

Мирисот на печена тиква во рерна е најубавиот мирис на есента.
Наредете ги исечените парчиња тиква на плех за печење, премачкајте ги со мед, наросете со цимет и ванила и печете додека не се карамелизираат по рабовите. Оваа комбинација од сладост и топлина создава вкус што потсетува на детството и студените вечери покрај шпоретот.
Можете да додадете и малку ореви или бадеми за крцкавост, или капка сок од лимон за да ги извлечете сите ароми. Идеална е како десерт, ужина или топол додаток на чај.
3. Солена пита од тиква и сирење – крцкава и кремаста

Ова е јадење што мириса на домашен вкус.
Направете фил од печена тиква, рикота или фета сирење, додадете јајце, малку павлака и зачини по вкус. Сето ова ставете го во тенко растегнато лиснато тесто или домашно тесто и печете додека не добие златна боја.
Резултатот е пита која е крцкава однадвор, а мека и кремаста одвнатре. Совршена е за вечера, со чаша јогурт или како топол појадок за време на викендот, кога целата куќа се буди со мирис на печена кора и сирење.
4. Леб од тиква – миризлив класик за секое утро

Ако сакате леб што мириса на цимет, јаткасти плодови и лутина, ова е рецептот за вас.
Додајте го свареното пире од тиква во тестото за леб, заедно со лажичка мед и прстофат цимет. Ќе биде меко, ароматично и ќе остане свежо подолго.
Совршена е за појадок со путер и џем, но и како основа за сендвичи со козјо сирење и рукола. Овој леб има сè што есента треба да донесе - мир, едноставност и топлината на домот.
5. Десерт од тиква и цимет – лесен, кремаст и убав

Ако сакате тирамису или мус, ова е неговата есенска верзија.
Измешајте го печеното пире од тиква со грчки јогурт, цимет и малку мед. Додадете рендана кора од портокал и ставете сè во чаши, со бисквити или трошки од овесна каша. Оставете да се излади пред сервирање и наросете со какао или јаткасти плодови.
Резултатот е десерт кој изгледа луксузно и се прави за 10 минути. Лесен, здрав, топол и вкусен - исто како есента што ја сакаме.
И – не фрлајте ги семките

Измиени, сушени и печени на ниска температура, семките од тиква стануваат совршена здрава ужина.
Полни се со цинк и железо, го зајакнуваат имунитетот и совршено одат со кафе или чај.
© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата