Нема никој што не однел храна на море, а Александар Милетиќ од Куршумлиј ја подигнал на повисоко ниво и не јадел ниту повеќе ниту помалку, тепајќи цело печено јагне.
На одмор во Пефкохора, Александар понел цело печено јагне со пријател и тоа била главната храна за време на целиот одмор, а тој за ТВ Прва раскажал како ја смислиле оваа идеја и ја спровеле во пракса.
„Некако не сакаме морска храна, лигњи, школки... и јас и мојот пријател Горан дојдовме до идеја да донесеме јагнешко. Размислувавме како да го спакуваме, но решивме да го донесеме цело, па ако го земат, ќе го земат“, вели Александар.
Како што вели, го испечеле јагнешкото на 'рж и откако се оладило, го завиткале во еластична фолија и го спакувале во багажникот. Возеле шест часа до Пефкохори, преминале две граници и јагнето не било видено.
„Така целото јагнешко стигна во станот, го изнесовме на терасата и го исечкавме на парчиња, и тоа беше доволно за една недела. Јадевме само јагнешко, сопругата малку се пожали пет дена, но не јадевме само за двајца“, рече Александар, додавајќи дека јагнешкото било главен специјалитет и на плажата.
„Ги услуживме луѓето, тоа се 99 проценти од нашите луѓе, за пет минути овалот беше празен. А на бродот, луѓето беа воодушевени, не им беше гајле и не ги јадеа хамбургерите што им ги дадовме...“.
Алеканадар вели дека со печеното чинеше 120 евра.
„Дваесетти ми даде половина од тоа, не многу, па рековме што и да се случи, пријателе.“
© Vecer.mk, правата за текстот се на редакцијата