Иран отгфрла преговори со Вашингтон

Техеран за следниот месец најави промоција на нови авиони и нов тип на ракети

Техеран веќе најави дека планира да го затвори  Хормутскиот теснец од каде поминуваат голем број на бродови кои пренесуваат огромни количини на нафта. Од другаа страна, Вашингтон веќе наајави дека доклку иранската воена морнарица го затвори теснецот, америкаснките бродови се пдоговтени воено да интевренираат за да ја ослободат оваа важна артерија на снабдување на еврозаискиот континент со нафта.

Иранската влада информираше дека следниот месец оваа држава ќе го промовира својот нов борбен авион од домашно произвдство. Покрај ова, иранското министерство за добрана најави дека Иран ќе продлжи да да развива и произведува нов тип на ракети со засилени капацитети. Ова соопштение претстаавува одговор на американските санкции кои беа воведени за да се стопира иранската ракетнаа програма и иранското економско и воено влијание и доминација во регионот на Персискиот залив. Покрај ова , Иранската морнарица веќе ги стави во употреба новиот тип на борбени бродови опремени со најсовремена технологија кои патролираат во Хормушкиот теснец на Персискиот залив, каде во близина се наоѓаат и американски борбени бродови. Техеран веќе најави дека планира да го затвори овој теснец одф каде поиминуваат голем број на бродови кои пренесуваат огромни количини на нафта. Од другаа страна, Вашингтон веќе наајави дека доклку иранската воена морнарица го затвори теснецот, америкаснките бродови се пдоговтени воено да интевренираат за да ја ослободат оваа важна артерија на снабдување на еврозаискиот континент со нафта.

Иран денска повтори дека не го интересираат преговори со , како што потенцираа , Трамп, туку дека сега оваа држва се фокусира само на зајакнување на одбраната на државата, која послендите месеци е се поблиску до опасност за американска воена интервенција

Поврзани

Најнови вести

Коментари