Супертајфун многу поопасен од ураганот Флоренс им се заканува на милиони луѓе

Неделава во фокусот на светските медиуми се две опасни бури. Се разбира, станува збор за ураганот Флоренс на источниот брег на САД, но и супертјфунот Мангхут. За ураганот Флоренс повеќе се известува, но се чини дека супертајфунот ќе биде многу поопасен.

Филипините во моментов се подготвуваат за евакуација на стотици илјади луѓе, на терен се испраќаат војници и се распоредува персонал за спасување во итни случаи, ширум подрачјата за кои се очекува да бидат погодени од супертајфунот. Оваа бура ќе погоди области во северниот дел на Филипините, населени со повеќе од четири милиони луѓе.

Мнагхут е посилен од ураганот Флоренс, кој во моментов е над Северна Каролина, а супертајфунот се очекува да стигне до брегот на Филипините утре наутро. Ќе го погоди најнаселениот и најголем остров во таа земја, Лузон.

Како што јавува агенцијата Severe Weather Europe, Мангхут потсетува на ураганот Катрина, но е уште посилен од него.

Супертајфун по својата сила е еднаков со ураган од петта категорија. Тој носи ветришта со брзина од 285 километри на час. За споредба, ураганот Флоренс во САД предизвика ветрови со брзина од 145 километри на час.

извор: Makfax

Поврзани

Најнови вести

Коментари