Турските научници открија дека количината на вируси САРС-КоВ-2 во телото на асимптоматски пациенти е поголема отколку кај пациентите со симптоми. Според нив, ова фундаментално го разликува новиот коронавирус од другите патогени и објаснува зошто пропаѓаат напорите на многу земји за спречување на пандемијата. Овој заклучок е објавен во научното списание „Инфекција“, пренесува ТАСС.

Сите претходни студии покажаа дека асимптоматските носители можат да ја шират инфекцијата дури и ако немаат треска или кашлица. Но, она што турските научници го открија е сосема неочекувано.

Авторите на студијата го оценија нивото на вирусно оптоварување кај шест типа на пациенти, различно во возраста и тежината на болеста. Така, тие тргнаа да ја утврдат врската помеѓу текот на болеста и вирусното оптоварување во КОВИД-19.

Истражувачите собрале примероци од назофаринксот, грлото, устата и ректумот, како и тестови на плунка, крв и урина од 60 пациенти со потврден коронавирус. Една четвртина од нив нема симптоми. Вкупно, истражувачите анализирале 360 примероци.

Откриено е дека кај сите асимптоматски пациенти има поголемо вирусно оптоварување од оние со симптоми. Покрај тоа, со зголемување на сериозноста на болеста и возраста на пациентот, овој индикатор се намалува.

„COVID-19 е сложена загатка. „Итно се потребни вирусолошки и имунолошки тестови за да се собере сè и да се види големата слика“, пишуваат авторите. „Нашата студија, за разлика од другите, покажува дека асимптоматските пациенти имаат поголемо вирусно оптоварување на САРС-CoV-2 отколку симптоматските пациенти и со зголемување на тежината на болеста, се забележува значително намалување на вирусното оптоварување.

Според истражувачите, малото вирусно оптоварување на САРС-CoV-2 е во корелација со факторите кои ја одредуваат лошата прогноза на текот на инфекцијата, како што се билатералното „облачно стакло“ на КТ на градниот кош, нискиот број на лимфоцити и староста.

Авторите сугерираат дека поголемото вирусно оптоварување кај асимптоматски пациенти може да биде само врв на ледениот брег за проблемите поврзани со ширењето на COVID-19.