Чистењето теписи не е баш забавно, ама е неопходно. Меѓутоа, може да ви се случи колку и да го чистите, да не мириса чисто и свежо. Се разбира, дека постојат разно-разни средства кои ќе ви помогнат да го решите овој проблем, но не мора да трошите пари за да добиете уште едно ефикасно и направено од само 2 состојки кои сигурно ги имате дома. 

Земете ќесичка сода бикарбона и додадете неколку капки мирисливо есенцијално масло. Содата потоа посипете ја по тепихот и оставете неколку минути да се упие во него, а потоа поминете со правосмукалка. 

Мирисот ќе се вовлече во тепихот, а ќе биде оној што сте го избрале.

Совет: Одбегнувајте масло од еукалиптус затоа што би можело да предизвика алергиска реакција кај домашните миленици, ако ги имате, се разбира.