Сексот има свои развојни фази за време на формирањето на личноста, затоа не уживаме во истиот начин на 40 како што е на 20 години.

Бидејќи постојат разлики меѓу половите, така и овие разлики се присутни во самата врска со интимниот чин.

Имено, некои истражувања покажаа дека, иако се смета дека жените се најактивни за време на студиите, во раните триесетти години, се покажа дека тоа не е точно.

Големото истражување на природните циклуси, во кое учествувале 2.600 жени, покажало дека жените, како што созреваат, стануваат поактивни, а оргазмите се поинтензивни. Така, се покажа дека 80% од жените имаат најдобар секс по 36-та година од животот.

Кај жените во развој се јавува чувство на срам. Се запознаваат со физиономијата, која во процесот на развој може да осцилира, понекогаш да биде асиметрична.

Кога ќе созрее и го прифати она што и го дала природата, жената ги запознава сите недостатоци и доблести на нејзиното битие, па затоа станува поотворена и смела, а тоа се основните елементи што прават добар секс.

Истражувањето исто така покажа дека жените над 36 години во просек имаат повеќе сексуални односи отколку оние кои имаат околу 25 години.

Заклучок: жената се чувствува секси само во позрели години, тогаш има интензивни оргазми и најмногу ужива во тоа.