Се сеќава ли некој дека имало МекПица? Денешните генерации веројатно не. Но, за децата од осумдесеттите и деведесеттите години, ова јадење враќа сеќавања на времето кога, покрај хамбургери и помфрит, можеа да нарачате пица и во Мекдоналдс.

Самиот Мек неодамна се присети на својата изгубена пица: „Се сеќавате ли кога продававме МекПица“, прашаа на Твитер.

Компанијата за прв пат ја претстави својата пица во раните 1980-ти. Тие се обидоа да бидат подобри од ривалската Пица Хат.  Производот стана симбол на поширок напор и обид на ланецот да привлече клиенти за време на вечера.

Мекдоналдс тестираше бакалар на жар кој се служи на француски леб со сос, зелена салата и домат, како ги пилешко на скара сервирано на пита леб со салса.

За жал, МекПица, како и повеќето други обиди на ланецот да се прошири надвор од хамбургери и помфритот, всушност не успеа.

До крајот на деведесеттите години, скоро секој Мекдоналдс во Америка ја отстрани пицата од менито. Сепак, неколку ресторани го чуваа.

Две филијали продолжија да продаваат пица до пред неколку години, кога корпоративните Мекдоналдс ги принудија да ја отстранат менито. Денес, само еден ресторан на Мекдоналдс служи пица, оној во Орландо, Флорида.

Има специјално мени, кое покрај пицата служи и тестенини и белгиски вафли.

Дали ќе има пак пица?

Токму овој твит многумина го коментираат како најава дека пицата можеби ќе се врати. Синџири како Домино и Папа Џон забележаа раст на продажбата, кога луѓето останаа дома за време на пандемијата. Панера неодамна објави дека служи пица за прв пат. Ред Робин на почетокот на овој месец рече дека планира да додаде пица на менито на околу половина од локациите во сопственост на компанијата, Сепак, се чини дека пицата се уште не ео согласност со сегашната стратегија на Мекдоналдс.

Компанијата што врши испорака ќе мора да ја прилагоди пицата според тие услови. Ланецот го поедноставува своето мени, а додавањето пица би било спротивно. Сепак, компанијата не ја отфрли таквата можност.