Познато дека чаевите се чувари на здравјето. Сепак, не е потребно да се преполнува кујната со разни видови, доволно е да ги имате токму овие три во вашиот шкаф и несомнено е дека многу брзо ќе го подобрите вашето здравје.

Зелен чај

Иако не треба да се користи премногу често, зелениот чај е еден од оние што се неопходни во секое домаќинство. Бидејќи е богат со аминокиселини, го зголемува капацитетот на Т-клетките, кои се одговорни за одбрана на организмот од штетни микроорганизми. Покрај аминокиселини, зелениот чај содржи и многу минерални соли, кои го стимулираат ослободувањето на токсините. Благодарение на сето тоа, зелениот чај го штити нашиот имунитет.

Коприви

Иако има специфичен вкус, кој не им одговара на сите, копривата треба да се најде и на вашата листа на задолжителни чаеви. Покрај борбата против инфекции, прочистување на крвта и лимфата, помага и при заболувања на бубрезите, белите дробови и црниот дроб. Треба да се нагласи дека е богат со калиум, калциум, железо, фосфор, има антиоксидантни својства и е богат со витамини А и Ц. Покрај сето тоа, откриено е дека многу добро ги решава проблемите со високиот крвен притисок.

Жалфија

Ние веруваме дека веќе сте чуле за придобивките на жалфијата, но сепак вреди да се повтори. Убива вируси и бактерии, одличен е во борбата против габите, а доколку имате проблем со грлото, кашлицата или крајниците, тоа ќе биде вашето вистинско спасение. Во тие случаи, не мора да пиете чај, бидејќи тој е навистина горчлив, но со гаргара ќе се решат и многу проблеми со грлото. За чистење на дишните патишта, користете го со пареа. Само две чаши на ден ќе бидат доволни за зајакнување на имунитетниот систем, што ќе го забележите по неколкудневна употреба.