На Кралскиот колеџ сега е спроведена нова студија, која утврдила дека бројките не ги подржуваат предходните тврдења.

Резултати од најново истражување, кое опфатило голем број пациенти заболени од корона, покажале дека цело време било мит за ковид-19 каде повеќе ги погодувало мажите, како и тоа дека кај нив во поголем број случаи предизвикувал смртен исход.

Анализирани се податоци во Европа, Австралија и Нов Зеланд и утврдено е дека мажи и жени од вирус умираат во проближно ист број и дека нема основа за теоријата дека мажите потешко се погодени.

Уште во април Кралскиот колеџ во Лондон објавил дека жените се со помал ризик да починат од корона, доколку се заразат, додека друго британско истражување утврдило дека жените имаат 59 отсто помала шанса да умрат од корона од мажите.

На Кралскиот колеџ сега е спроведена нова студија, која утврдила дека бојката не ги подржува предходните тврдења. Можно е, признаваат авторите на студијата, да жените биле се сместени во дом за стари лица каде што умирале, поради што нивната смрт е заведена во поголем број.

Научниците, исто така наведуваат дека ограниченото тестирање во првиот налет на пандемија значело дека од многуте случаи меѓу мажите причините не се утврдени.

Најчитани вести