Др. Марија Здравковиќ, директор на КБЦ “Бежаниска Коса“, открила кои три групи пациенти кои имаат најголем ризик од развој на тешки компликации, доколку се заразат со корона вирус.

Таа тврди дека нај загрозени лица се оние кои се заразени со ХИВ вирус, трансплантирани пациенти и дијабетичари.

- Лицата со ХИВ вирус без обзир на тоа дали имаат развиена клиничка слика или не, имаат знатно оштетен имунитет. Сида е болест кој ги уништува Т линфоцинтите, а добро знаеме дека дека Т линфоцити се главни војници во борба против корона вирус. Поради тоа што Т линфоцитите се во намален број, а оние кои останале не се компетентни да се одбранат од вирус, кај лица заразени од ХИВ вирус најлесно може да дојде до тешки флуминаторни компликаии – објаснила др. Здравковиќ.

- Втора категорија на пациенти се трансплантирани пациенти, кои примаат терапија која исто така влијае на Т линфоцитите – вели таа.

Др. Здравковиќ тврди дека зголемен ризик од настинка компликации можат да имаат и дијабетичарите. Дијабетисот влијае лошо на капиларните крвни садови и ја инактивира одбраменоста на Т линфоцитите.

- Било кој вирус, или бактериска инфекција доведува до состојба на намалување на имунитет на неколку месеци. Би било корисно секој од нас да поработи на својот имунитет. Суплементи, витамин Ц и Д, многу се битни, но со капсули неможеме да внесеме суплементи како што тоа можеме со здрава исхрана – советува др. Марија.

Најчитани вести