Руските воини и британските ПР фирми се борат за душата на земјата

Над 10 милиони долари дадени за референдумот за името во Македонија од Конгресот на САД и Велика Британија – на што се потрошени и кој ги зема?

8 милиони долари од Конгресот на САД за референдумот во Македонија, пари од НАТО, ЕУ, како и од министерството за надворешни работи на Велика Британија. Текстот во продолжение истражува кој и со која цел ги дал овие силни милиони во Македонија, како се користени и злоупотребувани медиуми и социјални мрежи за да се влијае на исходот на референдумот. Текстот е на Бирото за истражувачко новинарство, објавен во Индепендент,  делумно во Гардијан, Њујорк Тајмс, целосно во Граѓани за промена и многу други.

Што има во името? Во недела, Македонија ќе одржи референдум за тоа дали да го додаде зборот "Северна" или да не го додаде зборот "Северна" на нејзиното име. Иако на обичниот набљудувач може да му изгледа прилично незначителна промена, тоа е она што ја катапулираше малата балканска држава на меѓународна сцена и предизвика информативна војна.

За македонската влада, промената на името ќе стави крај на 27-годишниот спор со Грција - спорот што ја спречи Македонија да влезе во НАТО и во Европската унија. За Русија, членството на Македонија во НАТО и во ЕУ ќе го сигнализира своето влијание во регионот што дополнително за неа ќе се намали.

И така, анкетата за промена на името стана најновата линија во битката за влијание која се одигра на референдумите и изборите низ целиот свет - битка која често преминува од поделбата меѓу исток и запад и се повеќе се бори под радарот. Од една страна се руски информативни воини, се тврди, а од друга страна, Бирото за истражувачко новинарство, открива дека се комерцијални спин-доктори подготвени да ја распоредат тактиката од 21-от век.

Во последниве неколку недели светските лидери се провлекоа во македонската престолнина Скопје заради референдумот. Џејмс Матис, секретарот за одбрана на САД, ја искористи својата посета да ја предупреди руската дезинформациона кампања насочена кон поткопување и потиснување на кампањата за промена на името. Москва е обвинета дека ангажирала демонстранти и се обидела да ги поткупи функционерите.

Но, Русите не се единствените кои се обидоа да започнат операции за влијание во Македонија, открива Бирото за истражувачко новинарство. Бирото дознава дека една британска компанија за односи со јавност, која вели дека е специјализирана во операциите "под радарот" за да влијае на гласачите, работи на кампањата "Да" во Македонија и добива средства од Министерството за надворешни работи на Велика Британија за нејзината работа таму. Исто така, беше откриено дека уште една британска компанија за односи со јавноста понудила услуги за поддршка на промената на името, која вклучуваше план за создавање лажни сметки на социјалните медиуми за "инфилтрирање и поделба на опозицијата".

Интересот на западните фирми за односи со јавноста на македонскиот референдум ја нагласува како поларизацијата и непредвидливоста на актуелната политичка клима и ги претвора дури и нејасните земји во цели на специјалисти за влијание на истокот и западот.

"Наводно демократски настани - особено изборите и референдумите - се предмет на зголемено хакирање, игри и обиди за дигитално искривување", вели Мартин Мур, директор на Центарот за проучување на медиумите, комуникациите и моќта на Кралскиот колеџ во Лондон.

"Има многу причини зошто го видовме порастот, но најзначајно е доминацијата на транснационалните технолошки платформи кои се напојуваат со рекламирање технологии".

Конфликтот над името на Македонија трае повеќе од две децении, а за населението на двете земји е експлозивно за ова прашање поврзано со националниот идентитет и гордост. Откако Македонија се подели од Југославија во 1991 година, Атина тврдеше дека името на земјата имплицира територијално барање на грчкиот северен регион, кој исто така се вика Македонија. Нејзиниот гнев поради ова прашање доведе до постојано блокирање на обидите на Македонија да се приклучи на НАТО и на ЕУ.

Но, на 12-ти јуни, премиерите на двете земји постигнаа договор - Македонија може да се преименува во "Северна Македонија". Во недела, од Македонците ќе биде побарано да одговорат "да" или "не" на предлогот.

Постојат уште неколку чекори - дури и ако јавноста гласа "да", договорот сé уште ќе треба да биде одобрен од двата парламента. И откако беше објавен договорот, демонстрантите излегоа на улиците, носејќи со себе националистички жар.

Некои Македонци ја гледаат можната промена на името како предизвик за нивниот идентитет. Дури и претседателот на државата, Ѓорге Иванов, не е за договорот - тој ја повикува јавноста да го бојкотира референдумот. Одѕивот од 50 отсто е потребен за гласањето да се важи.

Набргу по протестите, македонската влада ја обвини Русија дека ги финансира, а премиерот тврди дека има повеќе извештаи дека грчките бизнисмени "сочувствителни кон руската кауза" им платиле на Македонците суми кои се движат од 13.000 до 21.000 долари за "извршување акти на насилство". BuzzFeed објави дека ова се покажало како дел од многу поголема шема која, наводно, вклучува "стотици илјади долари дистрибуирани на Македонци политичари, националистички организации и фудбалски хулигани" во напорите да го попречат гласањето.

Ние не сакаме да ја видиме Русија што прави она што тие се обидоа да го сторат во многу други земји - Џејмс Матис, секретар за одбрана на САД

Во меѓувреме, западните дипломати за "Њујорк тајмс" изјавија дека 40 нови веб-сајтови секој ден се појавуваат на Фејсбук, охрабрувајќи ги Македонците да го бојкотираат референдумот. Сајтовите потекнуваат од надвор од земјата, а дипломати велат дека тие се огледало на моделот на она за кое се верува дека е мешање на Русија на други избори. Западната поддршка се поплави, бидејќи се ширеа нови загрижености во врска со претпоставеното мешање на Русија.

"Ние не сакаме да ја видиме Русија да го прави она што се обиде да го стори во многу други земји", изјави Џејмс Матис за новинарите кои патуваа со него на патувањето во Скопје.

"Несомнено е дека тие пренеле пари и тие исто така спроведуваат кампањи за пошироко влијание".

Големи суми пари во јануари 2017 година даде Конгресот на САД за Македонија за да се борат против руските дезинформациски кампањи по сопствениот скандал поради наводното влијание на Русија на претседателските избори во 2016 година.

Американскиот конгрес во јануари 2017 година додели големи суми пари за да се бори против руските дезинформациски кампањи, по својот сопствен скандал поради наводното влијание на Русија на претседателските избори во 2016 година. Ова вклучуваше 8 милиони долари посебно за Македонија, поради лажните про-Трамп вести кои се ширеа за време на предизборната кампања што се случи наназад од еден од заспиените градови на реки во поранешната југословенска република.

Истрагата на Бирото за истражувачко новинарство сега утврди дека британските консултанти, исто така, се обиделе да се вклучат во Македонија. Во предлогот од 18 март 2018 година, кој го поседува Бирото, лондонската ПР фирма Габара Стратегии понудила да и помогне на македонската влада да го добие аргументот. Предлогот, чија автентичност беше потврдена од страна на основачот и претседателот на Габара, Иво Габара, вклучуваше сплетни конвенционални мерки, како што се уверувања дека двете влади ќе дадат заедничка изјава. Но, исто така, вклучи и дел за поставување наводно опозициски социјални медиумски групи кои всушност би биле под контрола на компанијата за "канализирање, инфилтрирање и поделба на опозицијата".

Во јуни, г-дин Габара изјави за Бирото дека македонскиот премиер "принципиелно се согласил со предлогот и побарал тој предлог да биде преработен". Тој сега вели дека проектот не продолжил. Македонската влада, исто така, негира каква било сознанија за таква операција. Г-дин Габара изјави за Бирото:

"Ние не предложивме создавање на лажни опозициски сајтови, ниту пак тоа е нашата пракса. Предложивме создавање на вистински, но контролирани канали за негативни чувства да се изразат и да се деактивираат.

Тој продолжи: "Со засилување на 99 проценти од позитивната и транспарентна работа што е наведена во нашиот предлог и фокусирајќи се на единствена линија која, вон контекстот, БИН ја интерпретира на најлош можен начин, вие погрешно го толкувате нашиот пристап."

Габара Стратегии не е член на Агенцијата за односи со јавност и комуникации (PRCA), која претставува ПР фирми во Велика Британија. Сепак, генералниот директор на агенцијата, Френсис Ингам, рече дека оваа практика, која тој ја опиша како астротурирање - "суштински лажен грасрут движење" - беше "сосема спротивна на професионалната повелба на ПРКА која го регулира однесувањето на нашите членови".

Г-дин Ингам додаде дека "етичката практика никогаш не била поважна".

Бирото исто така откри дека британската компанија за односи со јавноста, наречена Стратагем интернационал, е ангажирана од македонската влада за да помогне во кампањата "Да" и дека британското Министерство за надворешни работи помага во финансирањето на нивната работа. Стратагем Интернационал тврди на својата веб-страница дека во бизнисот се со "доставување кампањи со висок ефект - често под радар - кои влијаат врз однесувањето", наведувајќи ги изборите и референдумите како примери на работата што ја прават.

Портпаролот на Министерството за надворешни работи рече:

"Велика Британија финансира мал број независни експерти за да понудат технички совети за поддршка на референдумот. Тие се ресурс за работната група за референдум".

Впечатокот беше дека ова беше непристрасна техничка помош за поставување на референдум. Нашата комуникација со Stratagem сепак утврди дека ова не е случај - компанијата соопшти дека Министерството за надворешни работи ја финансирало нејзината работа за Македонија, велејќи дека "Стратагем интернационал е ресурс за работната група за референдум (ДА кампања)".

Кабинетот на Габара Стратегии се наоѓа на богатите улици во лондонската област Мерилбоун, на неколку десетина метри оддалеченост од седиштето на БиБиСи. Кога компанијата се пресели во Лондон пред неколку години, се приклучи на група на фирми за односи со јавност кои работат од градот, а многу од нив прават наддавање на моќни сили кои се обидуваат да влијаат врз резултатите од референдумите и изборите во земјата и низ целиот свет. Тоа е бизнисот во подем.

Од кандидатурата за 2022 година за Светското првенств, до референдумот за можна промена на името на Македонија, земјите и компаниите ги виделе можностите и се обиделе да играат во резултатите.

Често употребуваа софистицирани алатки за социјални медиуми за да извршат притисок врз нивната агенда и, како и во случајот на Габара, понудија да креираат веб-страници и присуство на социјални медиуми, кои треба да се чини дека биле создадени од јавноста.

Но, таквите тактики што многумина ги чувствуваат ја донесоа индустријата во лошото.

Друга лондонска компанија за односи со јавноста влезе во администрацијата минатата година, откако беше избркана од трговското тело, кое ја регулира индустријата за веројатно разгорување на расните тензии во Јужна Африка.

Бел Потингер бил вработен во фирма во сопственост на богатото семејство на Гупта во Јужна Африка. Како дел од тој договор, наводно, предизвикала кампања која се обидела да ја поделат земјата заедно со расни ставови. Лажните сметки на Твитер беа поставени за да ја поттикнат пораката дека противниците на Гуптас и нивниот близок сојузник Џејкоб Зума беа агенти на "белиот монополски капитал". И покрај тоа што се осврна на некои вистински проблеми во пост-апартхејдска Јужна Африка, некои велат дека кампањата поставила трња во земјата во текот на една деценија.

Кога ги презентиравме нашите сознанија за предлогот на Габара на македонската влада, Френсис Ингхам од ПРЦК рече:

"Агенциите треба да го имаат на ум примерот Бел Потингер при изборот со кого да работат; а клиентите за возврат треба да слушаат алармни ѕвона кога нивните агенции избираат да бидат надвор од саморегулаторната рамка на индустријата."

Оваа статија е продуцирана од Бирото за истражувачко новинарство

Поврзани

Најнови вести

Коментари