Нешто, сепак, и ново и поинакво а од добро - подобро

Сте пробале турска и грчка... а Пудинг баклава?

Состојки:

500 гр готови кори за пита

1 л. млеко

3 кеси пудинг од ванила

4 лажици шеќер

4 јајца

1 дл. масло

4 лажици шеќер за корите

500 гр. шеќер за шербет

2 шолји вода

Подготовка:

Се варат трите пудинзи во три литри млеко и се става шеќер.

Нека се лади пудингот, па ставете да се вари водата со 500 грама шеќер за шербетот.

Откако ќе зоврие се доволни 2-3 минути, па тргнете ја од оган.

Се матат јајцата со шеќер, па маслото.

Се делат корите така што треба да добиете три ролати.

Се зема првата и се премачкува со смеса од јајца и масло, па се става другата кора која исто така се премачкува, па третата која не се премачкува, туку се става пудинг и се витка ролат.

Се става во подмачкан плех и истото се повторува со остатокот од корите.

Се става малку масло горе и се печат на 180 степени 15 минути убаво да порумени.

Се става потоа шербетот кој веќе се оладил.

Поврзани

Најнови вести

Коментари