Есенски ручек од тиква и грашок

Состојки:
Неутрален путер - 2 Лажички
Кромид - 1
Лук - 1
Кари во прав - 1/2 лажички
Сол - 1/2 лажички
Свежо мелен црн пипер - 1/2 лажички
Тиква - 2кг
Црвен Компир - 2
Пилешка супа - 1
Суво грозје - 3/4
Замрзнат грашок - 3/4

Инструкции:
Чекор 1:

Додадете го путерот во голема тава на средна-висока температура, во така загреан путер додадете кромид и гответе околу 5 минути додека кромидот добие жолто-златна боја. Потоа додадете го и лукот и гответе уште една минута. Во самото мешање додадете кари, сол и пипер.

Чекор 2:

Во веќе направенот сос додадете ги тиквата и компирите и со често мешање гответе 5 минути. Додајте супа по ваш избор и суво грозје за декорација. Покријте ја тавата и намалете ја температурата на средна.

После 15 минути додатете го грашокот. Оставете на тивко да се готви уште 5-10 минути.

Чекор 3:

Украсете по желба со магдонос.

Најнови вести

Коментари