Едвај се одржува како целина

Таман тргнавме накај Брисел, Белгија тргна накај поделба

Владата во Белгија падна како последица на серија договори за Пактот за миграција на ОН. Десничарската партија Новата фламанска алијанса (Н-ВА) се повлече од коалицијата откако премиерот Чарлс Мишел инсистираше да го поддржи договорот. Сега премиерот води малцинска влада во земја која е едвај одржувана како целина. Иако Белгија е меѓу државите потписнички на миграцискиот пакт, за набљудувачите, десничарски партии се тие кои победија.

Чарлс Мишел, премиер на Белгија

Во Белгија, имаше ситуација во која секој се обидуваше да ги совлада сите други на темата за имиграција. Сепак Н-ВА изгледа триумфално, што уште дополнително до зголемува ризикот од поларизација на Фландрија - а со тоа и на целата територија на Белгија, се зголемува, што особено и годи на најдесната партија Фламански интерес (VB, Vlaamse Belang). Ова нема да го олесни управувањето со економијата и општеството. Покрај тоа, во последните две години на раст, други скапоцени можности веќе се изгубени.

Новиот фламански сојуз е фламанската националистичка и конзервативна политичка партија во Белгија, основана во 2001 година. Н-ВА е регионалистичко и сепаратистичко движење кое се идентификува со промовирање на граѓанскиот национализам. Таа е дел од фламанското движење и се обидува да промовира мирно и постепено зголемување на ингеренциите од Белгија. Во последниве години стана најголемата партија во Фландрија и Белгија, како целина, и ја предводени фламанската влада од 2014 година до 9 декември 2018. Партијата е исто така позната по своето инсистирање на ексклузивна употреба на Холандскиот јазик, како единствениот официјален јазик на Фландрија, но и во односите со владини агенции и промовирање на употребата на холандски јазик во Фландрија како јазик на интеграција.

Главната цел на партијата е да работи на фламанската независност, постепено добивајќи поголем авторитет од централната белгиска влада. Покрај тоа, бидејќи има нереволуционерен и про-европски карактер (за разлика од екстремно десниот карактер на Vlaams Belang) за да се легитимира зголемената фламанска автономија. Н-ВА се залага за слободна пазарна економија, а во нивниот манифест се предлагаат тековни даночни олеснувања за зајакнување на економијата.

Тие, исто така, се залагаат за продлабочување на врските со Европската унија.
Новата фламанска алијанса е релативно млада политичка партија, која е основана во есента 2001 година. Бидејќи е една од наследничките на Volksunie (1954-2001), сепак, се темели на воспоставената политичка традиција. N-VA работи за истата цел како и неговиот претходник: редефинирање на фламанскиот национализам во современа, проевропска средина. Лидерот на партијата, Барт Де Вевер, се нарекува конзервативец и националист.

Сега, Белгија се прашува како да се справи со популистичките групи? Два одговори често го следат ова прашање: Прво, да не се дозволи да им се диктираат темите, и второ, да не ја уценуваат. Првиот совет беше преземен од белгискиот премиер Чарлс Мишел: спорот околу мировниот договор на ОН е последната тема што доминираше во дебатата во неговата земја. Имапе многу други прашања: широко распространети протести против белгиската климатска политика, на пример, или движењето на "Жолтите елеци", кое во меѓувреме пристигна во Белгија.

Минатата сабота, околу 450 лица беа привремено уапсени за време на демонстрациите во Брисел. Вториот совет Мишел сега го зема во предвид, ако го прифати неуспехот на неговата владејачка коалиција за неговиот потез за пактот за миграција на ОН. Поголемиот дел од парламентот стои зад него. Најпрво на парламентарните избори во мај, тој ќе покаже дали населението е на негова страна. И покрај целиот хаос со кој се соочува Белгија, ситуацијата исто така, има нешто добро, бидејќи по растурањето на коалицијата, Пактот, кој во секој случај не е правно обврзувачки, тешко е да игра улога во дебатата – но прашањето сега е дали е правилно да им овозможи на популистите да ја истакнат нивната улога за Белгија повеќе отколку што можеа во коалицијата.

Не е случајно што се 'повеќе радикалниот став на Н-ВА дојде по локалните избори на 14-ти октомври, во кои гласачите го напуштија и ја дадоа својата доверба на уште порадикални десничарски партии. Слично на тоа, не беше случајно што само по 14 октомври, Н-ВА и државниот секретар за миграција, исто така, одеднаш се спротивставија на пактот на ОН за миграцијата, што конечно доведе до тоа партијата ја напушти владата.

Дополнително, на локалните избори, социјалдемократите изгубија многу општини во Белгија. Во Франкофонското подрачје на Валонија и во Брисел, победија Зелените. Социјалистичката партија на Андерс е "оштетена стока", бидејќи со години поддржува влади, кои не беа поддржани од левичарски гласачи. Помладите и пообразованите гласачи кои размислуваат космополитски се привлечени кон Зелените, чиј имиџ сеуште не се распадна. Постарите гласачи, кои се песимисти за иднината, бараат алтернатива на десницата. И додека Вевер го доби фламанскиот центар во Антверпен, гласачите, исто така, го казнија N-VA за коалиција на федерално ниво и во многу области гласаа за ВБ.

Засега постои мала шанса дека Мишел ќе може ефективно да ја води земјата до планираните избори во мај. Ова ќе биде ризичен период, бидејќи сега на премиерот му е потребна поддршка од опозицијата за секоја одлука што треба да се донесе.

Точно, Мишел успеа да ја собере оваа поддршка во Договорот за миграција на ОН, но кога станува збор за социо-економски прашања, работите ќе бидат многу потешки. Зелените и социјалистите јасно покажаа дека Мишел не може да смета на нивната поддршка. Значи, за вакви прашања, N-VA ќе мора да преземе голема офанзива. Но N-VA има уште грижи во следните месеци, јуни ќе биде од клучно значење, а Влаамс Беланг веќе ги наостри своите ножеви.

Во догледна иднина, оваа ситуација има своја опасност за белгиската одржливост. Антагонизмот помеѓу Францускиот и Холандскиот јазик и говор се зголеми по независноста на Белгија во 1830 година, кога жителите на јужниот дел на Холандија се побуниле против хегемонијата на северната провинција на Обединетото Кралство на Холандија. Големите европски сили се поделија во размислувањата за последиците од револуцијата.

На крајот на краиштата, белгиската држава, составена од провинциите на француски и холандски јазик, се стекна со независност како тампон држава меѓу Франција и Холандија. Францускиот јазик стана единствениот официјален јазик. Холандските говорници побараа еднакви права почнувајќи од крајот на 19 век, но постепено тие беа воведени само во текот на 20 век. Додека поштенски марки станаа двојазични во 1893 година, беше потребно да се почека до 1967 година, кога официјалната холандска верзија на Уставот беше прифатена. Од независноста, социо-економските нерамнотежи предизвикаа несогласување меѓу двете заедници.

Од 1960-тите, посебни региони се создадени врз основа на јазичната поделба на земјата. Како резултат на тоа, малцинствата во одредени области (во и околу Брисел и по должината на јазичната граница) тврдат дека во локалната власт и одделенија се дискриминирани. Во прилог на вообичаената политичка поделба на лево и десно, постои јазична поделба која доведува до двоен партиски систем, со што се отежнува создавање на коалиција на национално ниво.

Неодамнешната криза во текот на формирањето на коалициска влада по изборите во 2007 година, заедно со нерешениот проблем на изборната единица од Брисел-Хале-Вилворд и подемот на екстремистички политички партии, даде нов импулс по ова прашање, а последните анкети на јавното мислење покажуваат силна поддршка за поделба на земјата. Сепак, поддршката за една земја останува силен избор за повеќето белгиски граѓани.

Унитарците тврдат дека монархијата, силни национални институции и геополитичка важност на лингвистички и етнички мешаниот Брисел служи како гаранција за обединувањето, а сепаратистите тврдат дека овие фактори (како и огромниот државен долг) служат само како бариери за неизбежна поделба. Некои политички набљудувачи сугерираат дека евентуалната поделба на Белгија би можела да биде удар за моделот на ЕУ од различни култури кои работат и живеат заедно.

(Vecer.mk)

Поврзани

Најнови вести

Коментари