Грција ја напушта европската програма за помош

Грција излезе од кризата и ја напушта европската програма за помош. По осум години економски реформи кои беа под надзор на меѓународните организации, земјата се враќа на пазарите самостојно.

Грција успешно ја комплетираше европска програма за помош, што и помогна да се соочи со последиците од должничката криза.

Во соработка со Меѓународниот монетарен фонд, Европската Унија и Меѓународниот Монетарен Фонд, Грција од 2010 година доби на заем повеќе од 280 милијарди евра, што е најголемата програма за помош во глобалната финансиска историја.

извор: Makfax

Поврзани

Најнови вести

Коментари