Мрачната тајна на Слободан Милошевиќ: Зошто никогаш не отишол на гробот на татко му? (ФОТО)

Слободан со мајка му Станислава

Од големите демонстрации на 5 октомври 2000 година во Белград, кога Слободан Милошевиќ беше принуден да ја предаде власта, помина 18 години. Милошевиќ, во меѓувреме, умре во затвор во Хаг, неговата сопруга Мира живее во бегство во Москва, а ќерката и синот се занимаваат со разни работи во Русија, Малта и во некои земји од регионот.

Сепак, една приказна од животот на Слободан Милошевиќ се интерпретира како најтешката фамилијарна приказна на семејството Милошевиќ, поврзана е со разводот на родителите кога бил момче, а подоцна и со самоубиствата прво на татко му, а потоа и на мајка му.

Професорката Смиља Аврамов свовремено раскажа дека родителите на Милошевиќ се разделиле, а причина за разводот беше тоа што неговата мајка од мажот побарала да се откаже од свештеничкиот повик.

"Мајка му Станислава била многу комунистички ориентирана, бидејќи нејзиниот брат бил генерал, кој завршил на Голи оток и таму умрел." По разводот, постариот брат на Слободан, Борислав, останал со татко му, а Слободан отишол со мајка му", изјави Аврамов.

Во книгата "Оган и потоп" Перо Симиќ и Дејан Лукиќ пишуваат дека Светозар Милошевиќ, татко му на Слободан, го напуштил Пожаревац и го оставил семејството "кога Слободан имал само четири години", односно "дека ги прекинал сите врски со сопругата и синовите" и отишол да живее и работи во родната Црна Гора, каде што во 1962 година и се убил. Слободан Милошевиќ не дошол на неговата погреб, наспроти својот постар брат Борислав.

Борислав (постариот брат на Слободан) мајка му Станислава и Слободан Милошевиќ

Може да се нагаѓа зашто на студентскиот семинар на Бохињско лето, во август 1962 година, Слободан Милошевиќ беше толку ревносно и оптимистично расположен, како да не се случило ништо лошо во семејството, а камоли пред одењето во Бохињ да му се убил таткото.

"Се исплатело да се биде кул во деновите кога му се убил татко му. Подоцна му предложиле на Милошевиќ да оди до Лијева Река, каде што е гробот на татко му, со напомена дека е добро прифатен во тој крај, и во цела Црна Гора, му нуделе хеликоптер, сè, но тој одбил, тоа не го интересирало. Мислам дека Слободан никогаш не бил на гробот на неговиот татко," – пишува Недељник цитирајќи го Небојша Драгосавац.

Неговиот цимер и колега во младинскиот дом на Бохињ Шпиро Галовиќ изјави дека меѓу таткото Светозар и синот Слободан не постоела емотивна блискост.

"Тоа е, можеби, одговорот на некои потези на Милошевиќ во политиката и животот. Мислам дека никогаш не бил близок со никого, ниту имал длабоки пријателства, сите беа површни односи, освен со Мира", објаснува Галовиќ.

Во 1972. година и мајка му на Слободан, Станислава си го одземала животот. Милошевиќ беше посебно поврзан со својата мајка, па нејзината смрт посебно го погоди. Тоа посебно се видело додека ги минувал деновите во Хашкиот затвор, каде што бил осамен, а оние што го посетиле, изјавија дека посебно му е тешко што не го посетила ќерка му Марија, иако можела.

Поврзани

Најнови вести

Коментари