Карл Билд: Јас сум ПРОТИВ поделба на Косово - еве зошто

Карл Билд, поранешен шведски премиер и висок претставник за БиХ, е противник на какви било промени во постојните граници. Тој ја користи познатата терминологија од минатото и отворено смета дека поделба е како игра со оган што може да претставува закана за целиот регион. Нови предлози за Билт го делат рецептот за "геополитичка нестабилност", "отворање на Пандорината кутија" и ризикот за иднината и мирот во Босна, Македонија ...

- Кога станува збор за иднината на Балканот, постои предлог за нови поделби во регионот, што е рецепт за геополитичка нестабилност. Дискретно, политичките лидери на Србија и Албанците ја истражуваат можноста за помирување на нивните разлики во големите територии. Идејата за поделба помирување преку размена на територии циркулираат со години во Белград, но неодамна го привлече вниманието во управувањето со албански кругови - вели поранешниот шведски премиер Карл Билд за "Вашингтон пост".

Како што додава, оваа идеја не е нова.

- Досега, политиките на Европската унија и САД беа многу јасни: границите на старата Југославија треба да останат на место, а решенијата треба да се бараат во нивната рамка. Понатамошната балканизација на Балканот ќе отвори нови конфликти и крвопролевање - пишува Билд.

Тој нагласува дека се додека не се нормализираат односите меѓу Србија и Косово, ова прашање ќе го ограничи потенцијалот на двете земји и стабилноста во регионот.

- Значи идејата за нова поделба на територијата повторно се појави. Може да има повеќе верзии. Косово може да ја укине областа северно од Ибар, во голема мера населена од Срби, и да добие дипломатски плус, а можеби и да добие доминантно албанско население во населената област во јужна Србија. Српскиот претседател Александар Вучиќ размислува во таа насока, а албанскиот премиер Еди Рама делува како приемчив, како што ми кажаа за време на разговорот - вели Билд.

Поранешниот шведски премиер вели дека во последно време силната опозиција на овие идеи произлезе од Српската православна црква и нејзиното раководство во Косово.

- Поделбата ќе ја отвори дебатата за иднината на Босна ... Постои уште потешко и опасно прашање во Македонија каде што Албанците претставуваат значаен дел од населението. Ако албанските области од поширокиот регион почнат да се спојуваат со процесот на замена на територијата, сигурно ќе се појават оние кои ќе прашаат зошто тоа не може да се примени и во Македонија. И тоа е игра со оган - пишува Билд.

Тој истакнува дека иако постојат и оние во Брисел и Вашингтон, кои може да кажат дека, ако лидерите во регионот се согласиле за размена на територии меѓу Србија и Косово, зошто треба да имаат било какви забелешки? За Билт, сето ова може да биде "повик за проблеми".

"Ова е опасно, и Вашингтон и Брисел мора да ги надминат овие ризици. Постепена интеграција на Србија и Албанија во ЕУ и НАТО, сите врз основа на постојните граници и ограничувања, е единствениот пат за трајна стабилност во регионот. Играњето со граници и поделби на Балканот беше опасно во раните 1990-ти и остана до денес - заклучува Билд.

Поврзани

Најнови вести

Коментари