Јапонските пржени јајца се уникатно јадење кое ќе ве освои со својот фантастичен вкус и воздушеста текстура, а моментално е меѓу највиралните рецепти на мрежите.
Откако ќе пробате јапонски матени јајца на овој начин, веројатно ќе заборавите на вообичаениот начин на подготовка на матени јајца.
<b>Состојки:</b>
Го имаме најстариот и единствен вистински рецепт за карбонара: Денес воопшто не ја правиме вака
јајца,
1 лажичка вино за готвење,
2 лажички соја сос,
прстофат шеќер
малку супа од кесичка измешана во многу малку вода (доволна е една лажица)
малку путер
<b>Подготовка:</b>
Виното, шеќерот и малку супа измешајте ги во водата, но внимавајте да не се создаде пена.
На средна температура растопете малку путер во тава и истурете околу една третина од смесата со јајцата. Кога смесата малку ќе се стврдне, со стапчиња за јадење виткајте ја кон центарот на тавата.
Истурете половина од преостанатата смеса со јајца во празниот простор во тавата, а потоа, откако ќе се стегне, ролнајте го ролатот назад. Повторете ја оваа постапка додека не се потроши целата смеса со јајца.
Уверете се дека јајцата се добро сварени за да се постигне совршена текстура.
По желба, додека смесата со јајца е сè уште мека, можете да додадете малку сечкано сирење, што ќе му додаде дополнителна димензија на вкус на ова јадење.